Wednesday, July 3, 2013

kemunting cina tumbuh meliar

Pagi semalam, masa nak keluar pergi kerja, tibe2 mata terpandang kuntum bunga warna pink tengah mekar dekat luar pagar laman depan rumah. So i pun pegi la cek tengok bunga ape...hmmm tp hampeh x kenal...ade 2 pokok spesis sama...tp yg ni je berbunga...pas tu tanye my hubby die cakap tuh pokok bunga kemunting cina...huhuhu...x sangka betul die kenal pokok tuh...

odw pegi keje tu terpikir pasal bunga tu...nak alih ke nak biar je kat umah asal...dalam hati ade sedikit risau kalau2 bunga tuh jadi mangsa mesin rumput PBT...

alkisahnya...masa mula2 pindah dulu..laman depan luar pagar nih penuh dengan pokok pandan..sebab terlalu rimbun dan risau takut jadi sarang cik U, kami pun kasi clear kawasan tuh sampai tinggal tunggul aje...
bile da gondol camtu, x cantik pulak nampak..so i pun cucuk la sebatang keratan bunga raya merah.. x sangka pulak hidup then keluarkan bunga...tapi umur bunga tuh x panjang sebab kene penangan mesin rumput pekerja PBT..sob..sob...sedih betul...

2nd time i ade tanam lagi bunga raya...pun terima nasib yang sama..sakit ati ada..geram pun ada...i tau la diaorang tuh sangatla efisyen nyer wat keje...pantang nampak rumput panjang abis kene mesin...da x tengok da..kut2 ade pokok bunga kat citu...so i pun da malas nak tanam ape2 kat situ..nanti keciwa lagi...

tapi yang nih i x tanam...tapi tumbuh sendiri...patutkah di alih?????
actually da alih pun letak dalam pasu..pagi tadi before pergi kerja...hehheheh...panjang umur kamu ye merah jambu...


si merah jambu mekar 

lokasi sebenar si merah jambu 
lokasi kejadian tragedi bunga raya

4 comments:

  1. waalaikumussalam...tq..singgah2 la selalu..

    ReplyDelete
  2. BUnga kemunting cina ni lasak dan mudah tumbuh meliar di mana-mana. Bolehlah mengisi kekosongan buat sementara waktu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo..yeke...patutla tumbuh tibe2 je kat situ..

      Delete